Als je de auto particulier verkoopt is het belangrijk dat je bepaalde procedures volgt. Vaak gaat het mis bij de overschrijving van het kentekenbewijs. Fouten die hierbij gemaakt worden kunnen grote problemen tot gevolg hebben.
Bij de verkoop van de auto dient het kentekenbewijs overgeschreven te worden. De nieuwe eigenaar dient met zijn identificatiebewijs en een gedeelte van het kentekenbewijs naar het postkantoor te gaan om de overschrijving te regelen. Dit dient te gebeuren voordat je de auto zelf uit handen geeft. Daarbij gaat het nogal eens mis.
Verkeersboetes
Dat het ook mis kan gaan bleek bij de verkoop van een auto door een gevangenis medewerker. Deze 44-jarige man, die werkzaam was bij de gevangenis in Vught, is ontslagen vanwege verkeersboetes die door de nieuwe eigenaar van zijn oude auto zijn gemaakt.
Geen vrijwaringbewijs
De man verkocht zijn auto. De kopende partij gaf daarbij een kopie van een vals identiteitsbewijs. Hij beloofde op de eerst volgende werkdag de auto over te laten schrijven. De nieuwe eigenaar heeft de auto echter nooit over laten schrijven en stuurde dan ook nooit het beloofde vrijwaringbewijs op. Ondertussen kwam er van zijn oude auto boete na boete binnen.
Celstraf
De oude eigenaar weigerde deze boetes te betalen en werd na een strafzaak in 2007 veroordeeld tot een week cel. Zijn werkgever heeft hem daarna ontslagen omdat hij zich niet aan het protocol had gehouden. Het zal voor hem een hele klus worden de auto alsnog van zijn naam af te krijgen.
Kenteken overschrijven
Als je een auto verkoopt moet het kentekenbewijs dus overgeschreven worden voordat je de auto uit handen geeft. Wat is nu exact de volgorde? Een opsomming van de te volgen stappen:
Stap 1. Zet de auto te koop
Stap 2. Maak een afspraak met de potentiële koper, zorg dat je als verkopende partij nooit alleen bent.
Stap 3. Maak samen een proefrit, laat de potentiële koper nooit alleen in de auto rijden.
Stap 4. Neem de betaling in ontvangst. Neem uitsluitend contant geld aan (laat dat voor de zekerheid controleren door het direct bij de bank te storten) of een telefonisch bankoverschrijving (controleer of het geld ook echt op de rekening staat). Neem nooit een cheque aan!
Stap 5. Ga samen naar het postkantoor of postagentschap. Houdt het kentekenbewijs bij je. Zorg dat het kentekenbewijs compleet is.
࢑¡’ Een deel met de auto gegevens (Deel I of 1a)
࢑¡’ Een deel met de eigenaar gegevens (Deel II of 2b)
࢑¡’ Een deel wat je nodig het voor de overschrijving (Kopie deel III of Overschrijvingsbewijs).
Stap 6. Geef het overschrijvingsbewijs en deel II samen met het identificatiebewijs (origineel rijbewijs, of paspoort icm recent uittreksel bevolkingsregister) af bij de medewerker. Je ontvangt nu een vrijwaringbewijs en een ontwaard kenteken deel 1b(voor de verkoper), een nieuwe deel met de eigenaargegevens en het overschrijvingsbewijs (voor de nieuwe eigenaar). Als je als verkoper deze documenten (vooral het vrijwaringsbewijs) hebt kun je de sleutels en het kentekenbewijs met de voertuiggegevens afgeven. De kosten bij het postkantoor bedragen € 9,-. Wijk nooit van deze procedure af, ook niet in het weekend of als er weinig tijd is.
Auto veilig verkopen
Als je het risico bij het particulier verkopen van de auto niet wilt lopen dan kun je overwegen de auto aan een erkende autoinkoper te verkopen. Via de website http://www.ikwilvanmijnautoaf.nl kun je de auto gratis verkopen aan een team van meer dan 1.500 goedgekeurde autodealers. Deze organisatie zoekt voor u een officiële auto-inkoper en controleert de afwikkeling. Bij de levering krijgt u direct de betaling en een RDW vrijwaring die op de minuut nauwkeurig is.
RDW vrijwaring
Met de RDW vrijwaring kunt u exact aangeven op welke datum en op welk tijdstip u de auto heeft verkocht. Ook krijgt u hiermee automatisch de te veel betaalde houderschapsbelasting terug en kunt u uw autoverzekering stopzetten. Zorg dus altijd dat je een vrijwaring krijgt voordat je de auto uit handen geeft.
Voor dit artikel en nog meer auto verkopen tips ga je naar http://www.AutoVerkopenTips.nl.