(Persbericht) Vanaf donderdag 2 juni 2011 is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling ´Kleur bekennen in streekdracht en kotomisi‘˜ te zien. Traditionele Nederlandse streekdracht en de historische en hedendaagse Surinaamse kotomisi‘˜s ontmoeten elkaar in een theatraal esthetische presentatie. Rode draad is de wijze waarop kleding verbonden is met identiteit. Deze tentoonstelling is ontstaan in nauwe samenwerking tussen het Nederlands Openluchtmuseum en Perspekt Studio‘˜s in Haarlem.
Tentoonstelling Kleur Bekennen
Streekdracht vertelt waar iemand vandaan komt, maar drukt ook uit bij welke groep iemand hoort en wat de bezigheden en omstandigheden van de drager of draagster zijn. Een katholiek kleedt zich op Zuid-Beveland anders dan een protestant. Een Katwijker redersvrouw toont haar rijkdom en onderscheidt zich daarmee van een vissersvrouw uit dezelfde plaats. Rouw heeft in streekdracht vele gedaanten.
Surinaams-Creoolse vrouwen dragen hun kotomisi‘˜s met trots. De bindwijze van hun angisa, hoofddoek, geeft uitdrukking aan hun emoties en bezigheden.
Traditionele streekdracht verdwijnt langzamerhand uit het straatbeeld, maar kleur bekennen met wat je aan hebt, is van alle tijden en plaatsen. In de introductiefilm vertellen mensen in zeer uiteenlopende kleding wat zij willen uitdrukken met hetgeen ze dragen. Naast de theatraal opgestelde en belichte collectie zijn filmportretten te zien, waarin mensen uitleggen welke betekenis kledingtradities in streekdracht en kotomisi vandaag de dag voor hen hebben. De vitrines worden omgeven door foto‘˜s die de kledingstukken verbinden met draagsters en dragers van weleer. Kinderen kunnen in een interactief programma ontdekken welke kleding zij op grond van hun leeftijd en omstandigheden zouden hebben gedragen in het Marken van de jaren dertig.
De semi-permanente opstelling ´Kleur bekennen‘˜ is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Nederlands Openluchtmuseum en Perspekt Studio‘˜s. Perspekt Studio‘˜s was eindverantwoordelijk voor projectleiding, tentoonstellingsontwerp en realisatie van de tentoonstelling.
Wilt u meer weten over tentoonstellingen, neem dan contact op met Albert Diederik: [email protected] of Paul Ariese: [email protected]. Of ga naar www.perspektstudios.nl voor een totaaloverzicht van onze projecten.
over Perspekt Studio‘˜s
Perspekt Studio‘˜s (1968) adviseert over, concipieert, ontwerpt en realiseert grote en kleine ruimtelijke projecten voor musea en bezoekerscentra, alsmede interieurs.