(Persbericht) Calcium is een belangrijke hoeksteen van ons skelet. Tot het skelet behoren beenderen, schedel en tanden. Calcium is een noodzakelijk micronutriënt voor een sterk en stevig skelet. Naarmate we ouder worden, neemt het calciumgehalte in het skelet af, bij de een wat meer dan bij de ander. De botdichtheid kan verminderen en zodra deze onder een bepaalde waarde is geraakt, is er sprake van osteoporose. Het skelet wordt dan brozer. U kunt zomaar een bot, een heup of een tand breken. Vrouwen zijn na de overgang de belangrijkste slachtoffers van osteoporose. Vandaar, dat calciumsupplementen vaak worden aanbevolen om het verlies van botweefsel te beperken. In geval van osteoporose wordt er meestal, blindelings, 500 mg calcium per dag voorgeschreven. Echter, bepaalde calciumsupplementen kunnen bij sommige obstipatie (constipatie, verstopping) veroorzaken. Indien u calciumsupplementen laat voorschrijven, laat dan in dit geval de juiste supplementen voorschrijven. We lichten dat toe:

Rol van calcium in lichaam
Calcium is een essentieel onderdeel in biomineralisatie. In feite zijn onze botten en tanden gemaakt van hydroxyapatiet, dat wordt samengesteld uit calcium- en fosfaationen. Onze botten worden voortdurend afgebroken en opgebouwd, wat remodeling wordt genoemd. Daardoor is er altijd een bepaalde behoefte aan calcium. Verder is calcium nodig voor de goede werking van andere lichaamsfuncties. Wanneer het calciumgehalte in de bloedspiegel daalt onder een bepaald niveau, wordt calcium uit botten gebruikt om deze essentiële levensfuncties te kunnen vervullen. Om dat te voorkomen is het van belang dat wordt voorzien in de calciumbehoefte van het lichaam.

Behoefte aan calcium
De dagelijkse behoefte van calcium voor volwassenen in het lichaam bedraagt ongeveer 1.000 mg per dag. Deze hoeveelheid kan variëren en wordt mede bepaald door leeftijd, geslacht, bouw en fysiologische gesteldheid van het individu. Voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die verkeren in en na de menopauze ligt de behoefte iets hoger. De dagelijkse hoeveelheid voedsel die gemiddeld wordt geconsumeerd kan nauwelijks in die behoefte voorzien, althans dat wijzen statistieken uit. Dus is en blijft het belangrijk om risicogroepen zoals kinderen, vrouwen die zwanger zijn of in de menopauze verkeren en ouderen extra calcium te verstrekken in de vorm van calciumsupplementen. Osteoporose patiënten wordt in ieder geval 500 mg calcium per dag voorgeschreven.

Calciumsupplementen en obstipatie
Er worden diverse calciumsupplementen aangeboden, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Er worden in principe 3 verschillende calciumsupplementen aangeboden met elk een verschillende calciumsamenstelling, namelijk; calciumcarbonaat, calciumfosfaat en calciumcitraat (dit zijn de vereenvoudigde namen). De samenstelling van het supplement kan van invloed zijn op obstipatie.
Calciumcarbonaat is mede verantwoordelijk voor het verminderen van de frequentie van de stoelgang. Dientengevolge is er een verminderde drang van ontlasting. Als dit lang aanhoudt, kan dit mede een oorzaak zijn tot het ontstaan van obstipatie. Nogal wat osteoporosepatiënten hebben daar last van. Calciumcarbonaat kan eveneens mede leiden tot de vorming van gas, opgeblazen gevoel of winderigheid. Echter, deze laatste bijwerkingen treden bij mensen op die onvoldoende in staat zijn om het aangeboden calcium op te nemen. Als calciumcarbonaat mede de oorzaak is van obstipatie, is het van belang om op andere soorten over te schakelen zoals op calciumfosfaat of calciumcitraat.

De oplossing
Indien bij u een bestaat tussen obstipatie en het calciumsupplement waarin werkzame stof calciumcarbonaat is, dan wordt het volgende geadviseerd:
1. Kies voor voedingssupplementen waarvan de samenstelling bestaat uit calciumfosfaat of calciumcitraat (deze laatste 2 zijn helaas wat duurder;
2. Indien mogelijk neem de helft van het supplement `s morgens en de andere helft `s avonds;
3. Drink het mogelijk met wat zure vruchtensappen;
4. Neem, indien mogelijk, in plaats van voedingssupplementen extra producten die rijk zijn aan calcium, zoals melkproducten, want er gaat niets boven natuurlijke bronnen.

Voor meer informatie over obstipatie kunt u terecht op www.obstipatie.nu en voor osteoporose op www.beterleven-botontkalking.nl

ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular