Voor dat men besluit antikraak te gaan wonen dient men zich eerst af te vragen waar men aan begint. Bij antikraak wonen of tijdelijk wonen op basis van de leegstandswet wordt nooit een huurovereenkomst aangeboden maar een bruikleen overeenkomst. Dit betekent dat men geen recht op huurbescherming heeft, en de opzeg termijn is vaak erg kort varierend van twee weken tot drie maanden. Dit betekent dat als de verhuurder of aanbieder van een antikraak object het contract opzegt dat de bewoner dan binnen die termijn het pand verlaat en weer in de oude staat terugbrengt. Sommige aanbieders staan ook niet toe dat je veel inboedel hebt en eisen dat je met minimale inboedel intrekt, zodat je er ook weer heel snel uit kan zijn. Veel inboedel zoals banken kasten, tafels en apparaten is natuurlijk een hoop werk als je elke keer moet verhuizen. Vaak is de termijn van tijdelijke verhuur wel zes maanden of meer. Er zijn ook gevallen dat een bewoner de woning na drie maanden weer moest verlaten omdat het contract was opgezegd. Echter zijn er ook gevallen bekent van bewoners die enkele jaren in een woning als antikraak wacht hebben verbleven.
Voordelen en nadelen van antikraak wonen
Er zijn natuurlijk veel voordelen en nadelen als men antikraak gaat wonen. Hier onder hebben we enkele voor en nadelen opgesomd.
Voordelen
* Men kan goedkoop wonen en de ruimte is vaak groot en varieerd van een appartement, eengezinswoning, villa of kantoorpand.
* Het is vaak erg snel geregeld en je hebt wat vrijheid en avontuur.
* Er wordt vaak niet van je verwacht dat je netjes gordijnen ophangt of vloerbedekking legt.
* Er worden geen eisen gesteld aan de inrichting van de woning, soms wordt er zelfs van je verwacht dat je met minimale inboedel intrekt.
Nadelen
* De verhuurder mag ten alle tijden jouw woning binnenkomen, eventueel met derden.
* Wanneer de verhuurder dat wil kan deze je zonder opgaaf van redenen, uit de woning zetten.
* de opzegtermijn is vaak heel erg kort.
* eventuele beschadiging van het pand komen voor jouw rekening.
* De aanbieder doet vaak geen onderhoud aan het pand, en dat dien je dat dus zelf te regelen. Denk aan kapotte verwarming, gas, electriciteit, lekkages, deuren, ramen, etc.
* Wanneer men voor langere tijd op vakantie gaat (bijvoorbeeld twee weken) de aanbieder ´gerechtigd´ is om tijdelijk een ander ´jouw´ woonruimte te laten bewonen.
* Panden of objecten zijn lang niet altijd geschikt zijn als woon panden, en dat de verhuurders niet verplicht zijn om daar iets aan te veranderen en dat dit niet altijd ten goede aan het wooncomfort.
* Men na een opzegging van een woning niet het recht heeft op vervangende woonruimte.
* Men kan direct uit het huis gezet worden indien men;
o een feestje geeft of houd;
o huisdieren houd;
o een of meerdere muren verft;
o iemand een nachtje laat logeren;
o De ´huur´ te laat betaald;
* Huisdieren of kinderen zijn niet toegestaan.
* Meestal mag de woning door maximaal twee personen bewoond worden.
* Soms is een inboedel verzekering verplicht.
Samengevat betekent dit dus dat antikraak wonen goedkoop is maar onzeker. Onzeker in de zin van dat je elk moment eruit gezet kan worden.
Website: http://www.antikraak-wonen.nl