Home Build Solar System
Jaar na jaar zag ik mijn elektriciteit rekening maar stijgen, wat voor een groot deel te danken was aan de moderne apparatuur die niet meer uit te schakelen is en de hele dag op stand-by elektriciteit voor niets verbruikt.
Dit schade niet alleen de natuur maar ook mijn bankrekening omdat ik veel elektriciteit verbruikte voor niets.
Niet om dit probleem weg te nemen (want zo zijn nu eenmaal de moderne apparaten ontworpen) begon ik te kijken naar alternatieve energie om de pijn van de natuur en mijn bankrekening iets te verlichten door het sluipverbruik te compenseren.
Wind energie was geen optie vanwege de bebouwde omgeving waar ik in woon, Hydro elektriciteit kon ik niet mee verder van wegen de vlakke bodem en het uitblijven van stromend oppervlakte water dus was zone energie voor mij de oplossing.
Dan was er nog de verschrikkelijk hoge prijs van zone energie systemen, die naar mijn beleving veel te hoog voor wat het systeem in zijn 20 jarig bestaan zal gaan opbrengen.
Dus was de volgende stap, subsidie aanvragen maar zijn subsidies voor projecten zoals deze zeer gelimiteerd en moeilijk aan te komen en greep ik hiervoor naast de pot.
Maar ik wilde nog steeds een zone energie systeem maar niet voor de hoge prijs die er voor betaald moet worden, dus zat er niets anders op dan een zone energie systeem zelf te gaan maken.
Ja je leest het goed, ik ging zelf een zone energie systeem maken en ik kan je nu vertellen dat dit betrekkelijk eenvoudig te doen is met materialen die verkrijgbaar zijn in de locale doe het zelf winkels en verder materialen die ruim voorhanden zijn op het Internet.
Nee, ik ben geen technisch wonder en heb ik ook geen technische opleiding.
Ik het eerst bestudeerd hoe zone panelen worden gemaakt, hoe andere dit hebben gedaan en heb uit deze ervaringen een plan gemaakt hoe ik dit zou gaan aanpakken.
Na mijn huiswerk te hebben gedaan heb ik geleerd dat er een zonecellen fabriek een paar uurtjes van mijn huis af was gevestigd waar ik de zonecellen kon bemachtigen (anders moest ik dit via het Internet doen waar ook veel mogelijkheden zijn om zonecellen te kopen).
Met de informatie die ik heb opgedaan heb ik een aansluit diagram voor de zonecellen gemaakt en 2 platen glas bij de locale glashandel gehaald.
Gereedschap wat ik nodig had kwam of van de locale doe het zelf winkel of ik had het nog in de schuur.
Het bouwen kon nu beginnen en soldeerde ik de zonecellen in serie aan elkaar waarna ik deze tussen de 2 glasplaten inklemde die ik weer op elkaar verlijmde met silicone kit.
Om het technische aspect weg te nemen, ik heb hier gewoon dubbelglas gemaakt waartussen ik de zonecellen heb zitten (hoe eenvoudig kan een plan wezen).
Ik heb hierna contact gezocht met een locale zonepanelen winkel voor een passende inverter omdat deze klein van vermogen moest zijn, dit omdat mijn panelen kleiner dan standaard zijn zodat ze beter in de tuin passen (dat ik alvast 1 voordeel van zelfbouw) en mijn uitgangspunt sluipverbruik wegwerken is en niet om zoveel mogelijk energie te leveren.
Van het bezoek aan deze winkel leerde ik dat 1 paneel niet genoeg was dus moest ik een 2e paneel maken om aan het minimale vermogen te komen wat de kleinste inverter als ingangsvermogen moest hebben.
Deze 2 panelen gaven me inderdaad een groene stroom productie naar het vaste elektriciteitsnet toe maar was deze productie zeker niet sterk en schommelde enorm, dus om de productie kracht te geven heb ik een 3e paneel gemaakt.
Nu heb ik een mooi systeem die een stabiele productie geeft en net minder dan de helft van de winkelprijs heeft gekocht (en dat zonder subsidie).
Nu heb ik dus een mooi stabiel systeem die met produceren begint zodra de zon opkomt tot dat deze weer verdwijnt (dit van wegen de lage spanning die de inverter nodig heeft om te beginnen met produceren).
De productie van deze 3 panelen is genoeg om in mijn geval het sluipverbruik in z´n geheel overdag weg te werken (s´avonds is er natuurlijk geen zon, ook niet waar ik woon) en is de missie geslaagd.
Van dit project heb ik geleerd dat het juist helemaal niet moeilijk is om zelf zonepanelen te maken, met de juiste gedachtegang, een minimum aan technische kennis en vooral de ballen hebben om het gewoon te doen.
Een mooie bijkomstigheid van het zelfbouwen is dat je niet gebonden bent aan de standaard maten, nu kan je elk paneel maken in de vorm en maat die gewenst is, zo zijn panelen juist iets kleiner dan de standaard maat waardoor ze beter in de tuin passen.
En de kosten natuurlijk, deze zijn een stuk lager dan de winkelprijs. Nu heb je de kosten voor een groot deel zelf in de hand en kan je de panelen zo duur (of goedkoop) maken als je wilt.
En voor de critici, ja jullie hebben gelijk door te zeggen dat dit geen gratis energie is omdat ik ook voor de materialen heb moeten betalen, maar zodra mijn onkosten terugverdiend zijn dan is het wel zeker gratis energie.
Kijk voor je zelf hoe eenvoudig het maken van een zone systeem is op: http://home.kpn.nl/maas5455/
En oordeel zelf dat ook jij het kan.
Waarom wachten tot morgen als het ook vandaag kan?
Website: http://home.kpn.nl/maas5455/