Persbericht

- Website T-Systems rapporteert aanvallen op 'honeypot'-systemen
- Meer dan 90 sensoren wereldwijd leveren situatieoverzicht
- Nieuwe benaderingen voor vroegtijdige preventie van cybercrime

Vianen, 25 maart 2013 - De dreiging van het internet blijft maar toenemen: er verschijnen per dag ongeveer 200.000 nieuwe versies van virussen, trojans en wormen. Hierdoor wordt preventieve cyberbeveiliging steeds belangrijker en is openheid en transparantie over huidige risicosituaties cruciaal. T-Systems lanceert om die reden de online portal www.sicherheitstacho.eu.
 
Aantal cyberaanvallen groeit met de dag
"Elke dag vinden er nieuwe cyberaanvallen op bedrijven en instituties plaats. T-Systems registreert alleen dagelijks al 450.000 aanvallen op haar honeypot-systemen en dat aantal is nog steeds rijzende. We moeten daarom zorgen voor een beter overzicht van dreigende situaties. T-Systems verbetert de transparantie van de risico's met deze beveiligingsradar", zegt Patrick de Goede van Eijk, security expert bij T-Systems in Nederland.
 
Wereldwijd overzicht van cybercrime
De website beschikt over een digitale wereldkaart dat de oorsprong van de cyberaanvallen toont. Meer dan 90 sensoren registreren deze gegevens 24 uur per dag. Een real-time ticker geeft daarnaast aan op welke doelen de cybercriminelen zich op dat moment richten. Bovendien laten de statistieken de huidige en meest gebruikelijke aanvalsvorm zien en tonen zij de landen waarin de meest actieve aanval-servers staan. Deze locatie is overigens niet bij voorbaat ook het land van oorsprong van de hackers en attackers. "De meeste aanvallen gebeuren automatisch", verklaart de Goede van Eijk. "De aanvallers schieten als het ware met een schot hagel in het netwerk om erachter te komen waar de zwakke punten zitten."
 
Kennis delen en gebruiken
De nieuwe portal van T-Systems is gratis toegankelijk voor security-experts en andere geïnteresseerde partijen. De onderneming deelt daarnaast alle bevindingen en resultaten met autoriteiten en met de ontwikkelaars van beveiligingssoftware. T-Systems gebruikt ook zelf de informatie om de beveiliging van hun eigen systemen up-to-date te houden en om klanten voor specifieke dreigingen te waarschuwen. Zo stuurt zij bijvoorbeeld per maand tienduizenden nieuwsbrieven met informatie uit naar klanten. T-Systems gebruikt de lijnen van deze klanten om spam te versturen met als doel de verspreiding van malware zoals virussen, wormen en trojans te beperken.
 
Samen inzetten tegen digitale aanvallen
T-Systems ontwikkelde dit overzicht van wereldwijde online aanvallen als onderdeel van een samenwerking met het genootschap voor cyberbeveiliging. Het gezamenlijke initiatief van de branchevereniging BITKOM en het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) brengt bedrijven en publieke organisaties samen om ondersteuning te bieden in de strijd tegen digitale aanvallen. T-Systems zal de oplossing blijven uitbreiden en zal, samen met partnerorganisaties, het aantal sensoren blijven verhogen. Op deze manier kunnen de organisaties de kennis over en het zicht op dreigende situaties verder verbeteren.
 
Meer dan 90 afleidingssystemen
T-Systems heeft momenteel wereldwijd meer dan 90 sensoren in gebruik als afleidingssysteem. Deze zogenaamde 'honeypots' laten expres zwakheden zien om aanvallen uit te lokken. Vervolgens kunnen deze honeypots dienen als systemen die dreigingen registreren en voor cyberaanvallen waarschuwen. Zo simuleert T-Systems bijvoorbeeld smartphones met gaten in de beveiliging. "Onze honeypot-systemen tonen aan dat wanneer aanvallers zwakke punten vinden, zij hier ook direct gebruik van maken", zegt de security expert van T-Systems. "Het kan immers zo zijn dat een leverancier een update aankondigt van het besturingssysteem dat zij gebruiken. Aanvallers zullen dan onmiddellijk binnen het oude systeem op zoek gaan naar het gat dat de nieuwe update zou moeten sluiten." De Goede van Eijk voegt toe: "Voor klanten is het daarom aan te raden om updates meteen te installeren. Dit voorkomt op succesvolle wijze al 90 procent van de aanvallen en is, naast een actuele virusbescherming, de belangrijkste veiligheidsmaatregel voor alle IT-gebruikers."

Over T-Systems
T-Systems heeft een wereldwijde infrastructuur van datacenters en netwerken, en levert daarmee informatie- en communicatietechnologie (ICT) aan multinationals en publieke instellingen. T-Systems biedt geïntegreerde oplossingen voor zakelijke en maatschappelijke netwerken. Dankzij een combinatie van industrie-expertise en ICT-innovatie voegen de 48.200 medewerkers van T-Systems aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteit van klanten over de hele wereld. In het boekjaar 2011 genereerde T-Systems circa 9,2 miljard euro aan inkomsten. Kijk voor meer informatie op www.t-systems.nl/

Over Deutsche Telekom AG
Deutsche Telekom is een van de grootste leveranciers van geïntegreerde telecommunicatiediensten ter wereld, met ongeveer 130 miljoen mobiele klanten, ongeveer 33 miljoen vaste lijnen en ruim 17 miljoen breedbandaansluitingen (cijfers 30 juni 2012). De Groep levert producten en diensten voor vaste netwerken, mobiele communicatie, internet en IPTV voor consumenten, en ICT-oplossingen voor zakelijke klanten en grote ondernemingen. Deutsche Telekom is actief in meer dan 50 landen en heeft wereldwijd ongeveer 235.000 werknemers. In het boekjaar 2011 realiseerde de Groep 58,7 miljard euro aan inkomsten, waarvan meer dan de helft buiten Duitsland (cijfers 31 december 2011).

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular