Hotelprijsvergelijker www.trivago.nl heeft de meest favoriete religieuze gebouwen voor toeristen in Nederland samengesteld. In de lijst bevinden zich kerken en basilieken. Maastricht voert de ranglijst aan met de basiliek van Sint Servaas op de eerste plaats, verder bezet Amsterdam natuurlijk een aantal plekken, maar grote religieuze gebouwen in andere steden worden ook niet vergeten.

Dà¼sseldorf, 25 mei 2009. De volgende rangschikking toont Nederlands, door reizigers best beoordeelde, religieuze gebouwen en werden door trivago gebruikers in april 2009 het vaakst op de website gezocht.

1. - Basiliek van Sint Servaas (Maastricht)
De geschiedenis van de Basiliek van Sint Servaas begint met de dood van Sint Servaas, toen bisschop van Maastricht, in de vierde eeuw na Christus. Op zijn graf bouwden de Maastrichtenaren een kleine houten kapel die, door ruimtegebrek, rond 550 werd vervangen door een kerk met het karakter van een Romeinse Basilica, gemaakt van zandsteen en mergel. Rond het jaar 1000 begon men met de bouw van de huidige kerk die in 1985 door Paus Johannes Paulus II tot basiliek werd verheven. De kerk wordt jaarlijks door meer dan 13 miljoen mensen bezocht. 13 mei werd de naamdag van Sint Servaas gevierd met een aantal evenementen in Maastricht.

2. - De Nieuwe Kerk (Amsterdam)
De Nieuwe Kerk in Amsterdam, naast het Koninklijk Paleis op de Dam, is een bekende en druk bezochte kerk vanwege haar tentoonstellingen en officiële evenementen. De Nieuwe Kerk heeft sinds de middeleeuwen altijd vele functies gehad, naast dat van godshuis annex begraafplaats, fungeerde het bijvoorbeeld als beurs of aula. Tegenwoordig heeft het haar functie als godshuis verloren. De naam van deze middeleeuwse kerk verbaast misschien, maar diende ter onderscheiding van de 'De Oude Kerk' die in het jaar 1400 reeds bestond toen bij de Dam De Nieuwe Kerk gebouwd werd.

3. - Westerkerk (Amsterdam)
De Westerkerk is een grote monumentale kerk in het hart van Amsterdam die als een van de weinige haar oorspronkelijke functie behouden heeft. De kerk is tussen 1620 en 1631 gebouwd in renaissancestijl, en ontworpen door Hendrick de Keyser in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur, de reden dat het stadswapen overal in de kerk terug te vinden is. Er vinden wekelijkse, vaak drukbezochte kerkdiensten plaats. De meeste mensen kennen de Westertoren omdat die door zijn hoogte vanuit de omgeving goed te zien is en er vaak over geschreven en gezongen is. Toeristen weten de kerk en de toren goed te vinden door zijn locatie aan de Prinsengracht, vlakbij het Anne Frank Huis.

4 .- Dom van Utrecht (Utrecht)
De Dom van Utrecht, een van de belangrijkste gotische monumenten van Nederland en gebouwd ter ere van Sint Martinus, bestaat uit de Domkerk en de Domtoren. In 1674 verwoestte een tornado namelijk het schip van de Domkerk en ontstond er een groot gat tussen toren en kerk. De resten van het schip zijn wegens geldgebrek pas na 1826 opgeruimd waardoor het huidige Domplein ontstond. De Domtoren is met zijn 112 meter en 426 treden de hoogste van Nederland en fungeerde als kerktoren maar tevens als vesting, met schietgaten en latrines, voor de Utrechtse bisschop. In de Domkerk vinden dagelijks protestantse diensten plaats en zowel de kerk als de toren zijn open voor bezoekers.

5 .- Sint Nicolaaskerk (Amsterdam)
De Sint Nicolaaskerk is, net als vele kerken in Nederland, genoemd naar de heilige Nicolaas van Myra wiens leven met belangrijke elementen in het Sinterklaasfeest terugkomt. De Sint Nicolaaskerk werd ontworpen door de architect A.C. Bleijs en tussen 1884 en 1887 in verschillende neostijlen gebouwd. Na een periode van verwaarlozing werd de kerk in de jaren negentig gerestaureerd. Nu is het een actieve gemeente. De Rooms-katholieke kerk is bij veel mensen bekend en wordt door veel mensen gezien door zijn omvang, de opvallende 58 meter hoge koepel en de locatie tegenover het Centraal Station in Amsterdam.

6 .- Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming (Maastricht)
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw "Sterre der Zee" of Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, en in de omgeving ook bekend als ´de Slevrouwe´, is gelegen in het centrum van Maastricht op korte loopafstand van de Basiliek van Sint Servaas. De huidige kerk is in de elfde eeuw in romaanse stijl gebouwd. Tot de bouw van de wal rondom de stad in 1229 was de basiliek het middelpunt van Maastricht en bij dreigend gevaar diende de basiliek als schuilplek en verdedigingswerk. De kerk werd in 1933 door paus Pius IX tot ´basilica minor´ verheven. Via de kerk kan men de kruisgang in Maasgotische stijl bezoeken die een tuin en de pandhof omsluit. De basiliek trekt dagelijks talloze bezoekers.

7 .- De Oude Kerk (Amsterdam)
De Oude Kerk is de oudste kerk van Amsterdam, gebouwd rond 1300 in gotische stijl, toen Amsterdam nog een kleine nederzetting bij de dam in de Amstel was. De kerk in de binnenstad van Amsterdam werd door inwoners gebruikt als ontmoetingsplaats en door handelaren om handel te voeren, daarom werd het ook wel de 'Huiskamer van Amsterdam' genoemd. Verscheidene bewoners van de stad zijn hier begraven, getuige de honderden grafzerken. Tegenwoordig vinden er protestantse kerkdiensten plaats, fungeert De Oude Kerk als cultureel centrum en ontvangt de kerk vele geïnteresseerde bezoekers.

8. - Martinikerk (Groningen)
De Martinikerk is de kerk achter ´d'Olle Grieze´, zoals Groningers de 97 meter hoge grijze toren aan de Grote Markt noemen. De Martinikerk is in de dertiende eeuw als romanogotische kruisbasiliek gebouwd op de fundering van een tufstenen kerk en heeft tegenwoordig bouwstijlen uit verschillende eeuwen. De kerk ontleent zijn naam aan de middeleeuwse heilige Martinus van Tours of Sint Maarten, wiens feestdag nog altijd op 11 november gevierd wordt. De kerk is een godshuis en er vinden tevens allerlei evenementen plaats. Vele toeristen bezoeken de Martinikerk om het grote barokorgel en de vele muur- en gewelfschilderingen te bezichtigen of om de Martinitoren te beklimmen.

9. - De Nieuwe Kerk (Delft)
Volgens de overlevering knielde in 1351 een bedelaar op de Markt in Delft neer. Als een zekere Jan Col hem eten aanbiedt, wijst de bedelaar naar de lucht en zien ze beiden daar een à¢â‚¬à…“goude Kerck. De bedelaar sterft kort daarna, maar Jan Col bleeft dertig jaar lang een visioen over een te bouwen kerk op die locatie zien. Het stadsbestuur stemt uiteindelijk in met het plan en de Nieuwe Kerk, gewijd aan Maria, was in 1496, na honderd jaar bouwen, klaar. De Nieuwe Kerk is nog altijd als kerk in gebruik en trekt daarnaast vele toeristen. In de kerk zijn leden van het Koninklijk Huis zowel als vooraanstaande burgers van Delft begraven, waarvan de meest markante Hugo de Groot is.

10. - Sint Martinus (Venlo)
De oorsprong van de huidige Martinuskerk in het hart van Venlo gaat terug tot de negende eeuw toen er een zaalkerkje stond. Rond het jaar 1000 werd deze kerk opnieuw gebouwd als kruiskerk in Romaanse stijl. Tot 1611 vinden er ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen plaats en na ernstige schade in de tweede wereldoorlog worden de kerk en de toren bijna helemaal herbouwd. Met haar 55 klokken bevat de toren nu een van de grootste carillons van Europa. De kerk is in gebruik als Rooms-katholieke kerk en trekt daarnaast jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers die de beelden, glas-in-loodramen en andere kunstwerken komen bezichtigen.

Deze rangschikking van religieuze gebouwen is gebaseerd op de populairste zoekaanvragen in april 2009 op trivago alsook de door reizigers best beoordeelde religieuze gebouwen.

Een afbeelding met de lijst van religieuze gebouwen in Nederland is hier beschikbaar:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/top_10_religieuze_gebouwen.png

Beschikbaar voor publicatie bij vermelding van de bron trivago

Over trivago
Met trivago vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 40 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige "vrije" metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen elf Europese landenplatforms.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular