(Persbericht) Deel 1; Een te snelle darmpassage kan tot diarree leiden
De snelheid waarmee het voedsel de darmen passeert, wordt de darmpassagesnelheid genoemd. Indien de darmen niet de kans krijgen om het verteerde voedsel op te nemen, wordt het overtollige gedeelte aangeboden aan de dikke darm. De dikke darm zit aan het einde van het maagdarmkanaal. De dikke darm of colon, zit vol micro-organismen, zoals darmbacteriën, gisten en schimmels. Die vormen samen de darmflora. De darmflora bestaat uit gunstige en uit ongunstige darmbacteriën. De ongunstige leven vooral van de nog niet opgenomen nutriënten zoals bijvoorbeeld suikers. Indien er te veel ongunstige bacteriën in de darmen groeien, kan dat leiden tot diarree. Een te hoge darmpassagesnelheid kan diarree veroorzaken. Voedingsvezels geven structuur, normaliseren de darmpassagesnelheid. Dat is een van de redenen dat ze de kans op diarree mede kunnen verkleinen, indien er geen ziekte of aandoening aan ten grondslag ligt.
Darmpassagesnelheid en diarree
Zodra we eten duurt het ongeveer een etmaal voordat de reststoffen van dat eten als ontlasting het lichaam verlaten. Tijdens die darmpassage worden de voedingsmiddelen in nuttige `stukjes` geknipt die stukjes voldoende klein zijn, dat noemen we verteren. De verteerde deeltjes kunnen vervolgens de darmwand passeren en komen dan in het bloed terecht, dat noemen we opname. We kunnen die stukjes verdelen in energiestukjes en in bouwsteentjes. De energiestukjes worden in de lever omgezet in glycogeen en worden vervolgens verbrand. Het overschot wordt omgezet in lichaamsvet (uitgestelde verbranding).
Met de bouwsteentjes kunnen we ons lichaam onderhouden, vernieuwen en kunnen kinderen groeien. Bij een overvloedig aanbod van bepaalde bouwsteentjes worden deze eveneens omgezet in energiestukjes en worden ze vervolgens verbrand.
Het lichaam kent een aantal beperkingen. Zo kan de dunne darm maximaal 60 gram koolhydraten per uur opnemen. Indien de darmpassage van de darminhoud te snel verloopt, verkrijgt de dunne darm onvoldoende de kans om alle nutriënten op te nemen en komen bepaalde stoffen terecht in de dikke darm. De dikke darm is het huis van de darmflora. Juist de ongunstige darmbacteriën doen zich goed aan niet opgenomen verteerde stoffen. De ongunstige darmbacteriën produceren toxische stoffen en gassen. De darmen houden niet van toxische stoffen (zie voedselvergiftiging) en zetten het lichaam aan tot versnelde ontlasting wat we diarree noemen. Een voorteken is vaak gerommel in de buik en winderigheid.
Effect van voedingsvezels op de darmpassagesnelheid
Nutriënten als suiker worden snel verteerd en verhogen de darmpassagesnelheid. Indien dus te veel suiker wordt genuttigd, door bijvoorbeeld energiedrankjes, dan `vliegt `het voedsel door de darmen. Daarbij komt dat de dunne darm slechts 60 gram koolhydraten, zoals suikers, per uur kan opnemen. Indien er meer suikers worden aangeboden komt de rest in de dikke darm terecht, groeien daar de ongunstige darmbacteriën op, die toxische stoffen en gassen kunnen produceren waardoor de kans op diarree wordt vergroot.
Stoffen die structuur geven aan het voedsel, zoals voedingsvezels, bieden het verteringskanaal weerstand (te vergelijken met touw)in de darmpassagesnelheid, waardoor de darmen meer de kans hebben om de aangeboden nutriënten te verteren en op te nemen. Voedingsvezels vertragen de darmpassagesnelheid en gaan dus diarree tegen (er bestaan overigens nog meerdere redenen waarom voedingsvezels diarree tegengaan).
Oplossing
Door producten te nuttigen die rijk zijn aan voedingsvezels, zoals verse groente en fruit en volkorenproducten, neemt de darmpassage snelheid af. Hierdoor krijgen de producten een betere kans om te worden verteerd en te worden opgenomen door de dunne darm waardoor relatief weinig verteerde stoffen aan de dikke darm worden aangeboden. Mocht het niet lukken om voldoende voedingsvezels te nuttigen, om wat voor reden dan ook, dan is het te overwegen waard om de voedingsvezels van 2PreVenT2, in dit geval de capsules Diar-Pre, te slikken. Bezoek anders voor meer informatie www.diarree.nu. Voedingsvezels zijn goed voor u en verhelp diarree nu!
ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist