Airconditioningsystemen regelen niet alleen de koelte, maar ook de warmte in huis. Op het eerste zicht lijkt het dus op een win-win-situatie. Maar is zo‘˜n installatie in deze energiebewuste tijden wel een verstandige keuze? En waarop moet je letten wanneer je het toestel aanschaft?

Voor je een airconditioning aanschaft is het aan te raden eerst even na te gaan voor welke doeleinde je deze wilt gebruiken en op welke tijdstippen. Aan de hand van die doelstellingen kan je nagaan wat voor type installatie het best bij jou past.

Mobiel of vast?

  • Warmtepomp en natural cooling

Warmtepompen zijn altijd een goede keuze. Die kunnen zowel verwarmen als koelen. Met elk type warmtepomp kan gekoeld worden, maar het meest bekend hiervoor is het lucht-lucht systeem. Een voordeel van de grond-water en water-water warmtepompen is dan weer dat gebruik kan gemaakt worden van natural cooling. Hierbij wordt het grondwater gebruikt om de temperatuur binnenshuis te verlagen.

 

  • Mobiele airco

Mobiele aircotoestellen kan je snel naar de te koelen plaats rollen. Bij de monoblokapparaten (uit à©à©n stuk) heb je alleen een stopcontact en een raam- of deuropening nodig om met een afvoerslang de warme lucht naar buiten af te voeren. Hun vermogen is evenwel beperkt en het systeem met afvoerslang zorgt er ook voor dat een deel van de koeling langs het raam verloren gaat. Veel van deze airco‘˜s zijn lawaaierig, wat hinderlijk is in ruimtes waar rust primeert, zoals slaapkamers.

Je vindt luchtgekoelde en watergekoelde apparaten. De eerste soort heeft een beperkt koelvermogen, terwijl de watergekoelde modellen een lager geluidsniveau produceren, een hoger rendement halen en minder energie verbruiken.

Daarnaast zijn er mobiele splittoestellen. Die bestaan uit twee eenheden: à©à©n binnen (koelbatterij en compressor) en à©à©n buiten, de condensor. Beide zijn via een buis met elkaar verbonden. Deze toestellen hebben een hoger koelvermogen en zijn vooral een stuk stiller, wat bijdraagt aan het comfort.

 

  • Vaste airco

Een stuk duurder en efficiënter maar vaak ook energieverslindend zijn de vaste splitsystemen. Compressor à©n condensor bevinden zich buiten op het plat dak of naast het huis en staan via koelleidingen in verbinding met het compact en plat binnentoestel dat je aan de muur kan bevestigen of inbouwen in het plafond of zelfs de vloer. Vaste airco‘˜s bieden het voordeel van een minimale geluidsoverlast want de werkende delen van het toestel bevinden zich buiten. Binnen wordt alleen gekoelde lucht geblazen.

 

Eens je het type airconditioning voor thuis hebt vastgelegd kan je ook best eens nadenken over het energie verbruik van je toestel. Het is altijd aan te raden om een installatie met een zo laag mogelijk verbuik aan te schaffen want net zoals de meest verwarmingstoestellen  verbuiken airco's veel energie.

  

Energiebewust?

  • Verbruik

Sinds 2004 is er een energielabel verplicht voor huishoudelijke aircotoestellen op basis van lucht-lucht of lucht-water met een koelvermogen kleiner of gelijk aan 12 kW. Op het label vind je een classificatie inzake koelingsefficiëntie van A (meest energiezuinige) tot G (grootst verbruik), het jaarlijks energieverbruik, het koelvermogen en de EER- (Energy Efficiency Ratio) en COP- (Coefficient of Performance) gegevens. Die eerste waarde is van toepassing voor alle koeltoestellen, de tweede voor verwarmingstoestellen.

  • Vermogen

Het koelvermogen van je airco is een tweede belangrijke punt. Dit bepaalt namelijk het maximale volume dat je met de airco in kwestie efficiënt kan koelen. De koelingscapaciteit moet voldoende hoog zijn. De berekening van de inhoud is gelijk aan de breedte x lengte x hoogte van de te koelen ruimte. De eenheid van koelvermogen is de Btu of British Thermal Unit, of de watt (1 watt = 3,41 Btu). Ideaal is 100 Btu per m³. Met ideaal wordt bedoeld: goed geïsoleerde ruimte gericht naar het noorden of noordoosten. Ruimtes met grote glasoppervlakken of gericht naar het zuiden, hebben 150 tot 200 Btu/m3 nodig.

  • Geluidsniveau

Vroegere modellen produceerden aardig wat decibels. Vandaag zijn de toestellen akoestisch beter geïsoleerd maar blijft een gezoem altijd hoorbaar. Wil je een toestel kopen? Vraag of je het kan beluisteren terwijl het werkt, ook op volle capaciteit.

 

Het denkwerk dat gepaard gaat met de aanschaf van een aircoinstallatie neemt wel wat tijd in beslag, maar eens je de juiste beslissing hebt genomen ben ik er van overtuigd dat je een koele verwarmingspartner in huis hebt gehaald waar je nog vele jaren plezier aan zal hebben.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular